Rioolvliegen

Bestrijding van rioolvliegen


Rioolvliegjes, misschien heeft u nog nooit van de naam gehoord. Ze worden ook wel motmugje motvliegje, latrienevliegje of aalputmotje genoemd. Rioolvliegjes zijn niet in staat mensen te steken, maar kunnen wel bacteriën overdragen en zo ziektes veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk dat we rioolvliegjes bestrijden.

Het lijfje is slechts een paar millimeter groot en kleiner dan hun vleugels. De vleugels vallen sowieso direct op doordat ze flink behaard zijn. Echt functioneel zijn ze echter niet. Een rioolvliegje kan slechts één tot twee meter vliegen per vliegbeurt.

Waaraan herkent u rioolvliegjes?

De kans dat u een rioolvlieg ziet vliegen is dus niet groot. Toch kunt u ze in uw pand vrij snel ontdekken. Voornamelijk in de nacht zijn de vliegjes actief. Ze verzamelen zich het liefst, rondom rottend organisch materiaal. Overdag kunt u ze ook aantreffen op uw wanden, waardoor de muur versiert lijkt met lichtbruine hartjes, dat lijkt niet zó verkeerd. Maar dat is het wel! U wilt ongetwijfeld alle vliegjes bestrijden, voordat zij eitjes leggen. Onze ervaren bestrijders kunnen u vakkundig helpen bij het rioolvliegjes / motmuggen bestrijden.

Voorkomen en bestrijden

Rioolvliegjes bevinden zich dus altijd in de buurt van het riool want ze zijn dol op rottend organisch materiaal. Binnenshuis kunt u ze vinden in afvoerputjes bijvoorbeeld, waar nauwelijks water doorheen stroomt.

Bekijk hieronder een aantal tips om de rioolvliegjes te voorkomen.

  • Reinig uw dakgoten en afvoeren zo nu en dan met heet water en soda.
  • Repareer kapotte (riool-)leidingen voor dat hier enorm veel lekkage ontstaat.
  • Spoel alle afvoerputjes in het pand minimaal een aantal keer per week door.
  • Laat geen stilstaand water staan.
  • Bedek kruipruimten met een laagje schoon zand.
  • Voorzie open leidingen van een dop.

Als het u niet gelukt is om de rioolvliegjes uit de buurt te houden, zult u actie moeten ondernemen. U kunt altijd onze ongediertebestrijders om hulp vragen (24 uur per dag – 7 dagen per week). Onze verjagers gaan eerst op zoek naar de broedplaats van de rioolvliegjes/motmugjes en zullen daarna de motmuggen bestrijden.