Papiervisjes

Bestrijding van papiervisjes


Steeds vaker komen papiervisjes voor in huizen en bij bedrijven. Ze kunnen de nodige schade toebrengen aan papieren spullen. Zo vreten ze aan behang, boeken, schilderijen en archiefmateriaal. Papiervisjes komen het liefst voor in goed geïsoleerde en warme huizen. Het beestje wordt ook wel het boekenvisje genoemd.

Waaraan herkent u papiervisjes?

Het komt vaak voor dat het papiervisje wordt aangezien voor een zilvervisje. Deze vergissing kan grote gevolgen hebben, want het papiervisje veroorzaakt namelijk méér schade dan het zilvervisje! Het zo snel mogelijk herkennen van papiervisjes is daarom ontzettend belangrijk, zodat bestrijden in huis niet nodig is.

Gelukkig zijn er wel wat verschillen tussen de twee plaagdieren waar u goed naar moet kijken.

  • Papiervisjes zijn donkergrijs van kleur met wat spikkels terwijl zilvervisjes glanzend grijs zijn.
  • Papiervisjes worden ongeveer 15mm en zijn daarmee langer dan zilvervisjes, die worden ongeveer 7 tot 12mm.
  • Papiervisjes kunnen meer schade aanrichten dan zilvervisjes.

Voorkomen en bestrijden

Papiervisjes kunnen belangrijke documenten in uw pand dus enorm beschadigen. Natuurlijk wilt u dit graag voorkomen. Daarvoor hebben onze ongediertebestrijders een aantal handige tips:

  • Bewaar geen belangrijke documenten in ruimtes waar extra warmte wordt gegenereerd. Bijvoorbeeld op zolder of in de kelder bij de CV-ketel.
  • Dicht kieren en gaatjes zo nodig, zodat de papiervisjes zich niet gemakkelijk kunnen verplaatsen.
  • Zorg dat het behang strak tegen de muur zit en er zo min mogelijk naden terug te vinden zijn. Daar kruipen papiervisjes in huis graag tussen.
  • Controleer kunstwerken en boeken regelmatig op schade.

Toch papiervisjes ontdekt in huis of uw bedrijfspand, dan is het zaak om de papiervisjes te bestrijden omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Het bestrijden van papiervisjes is niet eenvoudig en daarom is het in vrijwel alle gevallen beter de bestrijding over te laten aan gediplomeerde bestrijders. Onze bestrijders kunnen middelen gebruiken die in de doe-het-zelf middelen vaak niet zijn toegestaan. Zo wordt het papiervisjes probleem niet onnodig groter. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen voor advies of voor het bestrijden van de papiervisjes.